Čebelarsko društvo Kočevje, Cankarjeva 7a ,1330 Kočevje - info@cd-kocevje.si  - 041/415-314  
Izdelava internetne strani: Vasja Marinč, 2018
KOČEVSKA – DEŽELA VRHUNSKIH MEDOV Kočevska,    svojevrstna    kraška    pokrajina    na    jugovzhodu    Slovenije,    se odpira   in   ponuja   svoje   lepote   vsem,   ki   jo   želijo   raziskati.   Dolgo   je   bila zaprta   in   neznana,   sedaj   pa   je   prav   bogastvo   te   neokrnjene   narave   tista vrednota,   ki   privablja   na   Kočevsko   vedno   več   obiskovalcev,   ki   to   znajo ceniti, občudovati in v tem uživati. Prava   posebnost   Kočevske   pa   so   obširni   gozdovi,   ki   nudijo   odlične   pogoje za   čebeljo   pašo.   K   temu   prispevajo   tudi   gozdni   obronki   in   travniki,   ki   so sestavni   del   kulturne   krajine.   Čebelje   paše   v   ekološko   neokrnjeni   naravi dajo    čebelarjem    dolgoročne    prednosti,    potrošnikom    pa    jamstvo    za prvinskost čebeljih pridelkov kočevske neokrnjene narave.
ČEBELJI PROIZVODI Med   je   naravno   živilo,   ki   ga   iz   nektarja   ali   rastlinske   mane   proizvajajo   medonosne čebele.   Nektar   ali   medičina   je   sladek   sok,   izloček   cvetov   (žleze   nektariji)   večine   cvetnic, ki   jih   oprašujejo   žuželke.   Po   večini   je   sestavljen   iz   vode   in   sladkorjev,   med   katerimi   so najpomembnejši   glukoza,   fruktoza   in   saharoza.   V   majhnih   količinah   vsebuje   nektar   tudi številne   sladkorje,   mineralne   snovi,   eterična   olja,   organske   kisline,   barvne   snovi   in   zrnca cvetnega prahu. Čebele   mano   nabirajo   na   živih   delih   rastlin.   Mana   je   naraven   lepljiv   sok,   ki   ga   izločajo drevesne   ušice,   škržati   in   kaparji.   V   panju   čebele   medičino   ali   mano   obdelajo,   zgostijo   in primešajo   izločke   svojih   žlez   in   nato   shranijo   v   celico   satja.   Tako   nastane   kočevski   med. Med   pokrijejo   z   voščenimi   pokrovčki   in   to   je   tudi   čebelarjev   dokaz,   da   je   med   zrel.   Iz satja   med   iztočimo   s   čebelarskimi   točili,   ki   so   prav   za   ta   namen,   temu   procesu   pravimo točenje medu. Pred samim točenjem mora čebelar odstraniti voščene pokrovčke.
CVETLIČNI MED
CVETLIČNI MED
GOZDNI MED
GOZDNI MED
LIPOV MED
LIPOV MED
SMREKOV MED
SMREKOV MED
HOJEV MED
HOJEV MED
CVETNI PRAH
CVETNI PRAH
PROPOLIS
PROPOLIS
MATIČNI MLEČEK
MATIČNI MLEČEK
ČEBELJI VOSEK
ČEBELJI VOSEK
ČEBELJI STRUP
ČEBELJI STRUP
MEDICA
MEDICA
MEDENO ŽGANJE
MEDENO ŽGANJE
MEDENI LIKER
MEDENI LIKER
CVETLIČNI MED
Cvetlični     med     je     po     svojih     senzoričnih lastnostih    lahko    raznovrsten,    saj    so    te odvisne    od    vrste    cvetov,    na    katerih    so čebele   nabrale   nektar.   Značilno   zanj   je,   da je    dokaj    svetel    in    po    okusu    srednje    do močno,    celo    zelo    močno    sladek,        ter    da ima    pekoč    pookus    po    sladkem.    Pri    tem tipu   je   obvezno   navzoč   tudi   kisel   okus,   ki pa je šibko do srednje močno izražen.
GOZDNI MED
Ker   je   gozdni   med   mešanica   različnih   vrst mane,   se   lahko   vzorci   zelo   razlikujejo   po barvi,    vonju,    okusu    in    aromi.    Za    tovrstni med   je   značilno,   da   v   njem   ne   prevladuje nobena    vrsta    mane    ter    da    sta    sladek    in kisel okus uravnotežena.
LIPOV MED
SMREKOV MED
Lipov   med   je   lahko   proizveden   iz   nektarja in   mane,   zato   ima   lastnosti   tako   nektarnih kot     maninih     medov.     Za     lipov     med     je značilno,    da    je    zelo    osvežilen    ter    da    po vonju   in   okusu   spominja   na   lipovo   cvetje. Ta tip medu zelo hitro kristalizira.
Značilnosti      smrekovega      medu,      ki      je maninega    izvora,    sta    rdečerjava    barva    in izjemno    sijoča    se    površina.    Ta    med    je vedno   bister   in   viskozen,   po   navadi   torej ne   kristalizira.   Po   aromi   spominja   na   sirup iz smrekovih vršičkov.
HOJEV MED
Hojev    med    je    zelo    temen,    je    sivorjave barve    z    zelenim    odsevom.    Po    navadi    je moten    in    navadno    ne    kristalizira.    Zelo značilna   je   aroma   po   karamelu   in   mleku   v prahu.
Na   Kočevskem   čebele   vedno   pridelajo   med   prvinske   kakovosti   ne   glede   na   to,   na   katerih   rastlinah   so   nabrale   nektar   ali   mano.   Čebelar   te   kakovosti   ne   more izboljšati,   lahko   jo   z   neustrezno   tehnologijo   kvečjemu   poslabša.   Kočevski   čebelarji   to   prvinsko   kakovost   ohranjajo,   saj   se   nenehno   izobražujejo   na   področju čebelarstva.   Zato   je   kočevski   med   pridelan   s   strokovnim   znanjem,   ustrezno   tehnologijo,   srcem   in   ljubeznijo   v   neokrnjeni   naravi   Kočevske.   Čebele   proizvajajo   vedno po   istem   receptu,   saj   ne   znajo   pridelati   eno   leto   boljšega   in   drugo   leto   slabšega   medu.   Lahko   pa   ga   pridelajo   eno   leto   več,   drugo   leto   manj,   na   enem   območju   več, na drugem manj, to pa seveda nima nikakršne zveze s prvinsko kakovostjo medu.
CVETNI PRAH
Cvetni   prah   sodi   na   začetek   dolge   verige   v   razvoju   cvetočih rastlin.    Je    moško    seme    rastlin    in    ga    čebele    nabirajo    za hrano,   saj   jim   zagotavlja   najpomembnejši   vir   beljakovin   in   je s tem dejavnik za ohranjanje čebelje vrste. Najpomembnejše   poslanstvo   čebel   je   opraševanje   rastlin. Cvetni   prah   imenujemo   tudi   obnožina   ali   pelod.   Poznamo toliko vrst cvetnega prahu, kot je vrst cvetočih rastlin. Med seboj se ločijo po barvi in obliki.
Čebele   med   zbiranjem   zrnc   cvetnega   prahu   vlažijo   s   slino   in medom   ter   jih   več   tisoč   zlepijo   v   zrna.   Pri   zbiranju   se   cvetni prah      iz      cvetov      obogati      z      raznimi      fermenti,      hormoni, antibiotičnimi   snovmi   in   postane   zelo   uporaben   tudi   za   ljudi. Čebele   ga   na   zadnjih   nogah   nosijo   v   panj   in   odložijo   v   satje. Čebelar   pa   pride   do   cvetnega   prahu   s   pomočjo   osmukalnikov. To   je   posebna   naprava,   ki   se   nastavi   pred   vhodom   v   panj.   Ko se   čebele   rinejo   skozi   mrežico   v   panj,   jim   tovor   odpade   z   nog. Osmukanec   poberemo   in   ustrezno   shranimo   ali   predelamo   v razne izdelke.
PROPOLIS
MATIČNI MLEČEK
Propolis    je    smolnata    snov,    ki    jo    čebele nabirajo    na    živih    delih    rastlin.    Aroma    je prijetna,    diši    po    topolovih    popkih,    medu, vosku   in   vaniliji.   V   propolisu   so   določili   že več    kot    360    sestavin.    Propolisu    pravimo tudi   zadelavina,   saj   z   njim   čebele   zadelajo špranje   v   panju.   Propolis   je   čebelji   pridelek, ki      deluje      proti      plesnim,      bakterijam, kvasovkam      in      virusom.      Propolis      se uporablja    kot    alkoholna    tinktura    ali    kot sestavni    del    zdravilnih,    dietičnih    pa    tudi kozmetičnih            pripravkov.            Propolis uporabljamo     pri     zobobolu,     paradontozi, ustni   higieni,   bolečinah   v   grlu,   pri   težavah   s kožo - rane, ureznine, opekline.
Matični   mleček   je   izloček   faringealnih   žlez mladih     čebel     delavk,     je          pridelek     iz čebeljega   panja,      ki   ga   ne      uživamo      zaradi njegovih         energijskih         vrednosti         ali zadovoljstva,   temveč   z   njim   dopolnjujemo manjkajoče       snovi       v       našem       telesu. Pridobivanje   matičnega   mlečka   je   počasno in       zahtevno.       Matični       mleček       lahko shranjujemo   v   mešanici   z   medom,   cvetnim prahom in propolisom ali v hladilniku.
ČEBELJI VOSEK
ČEBELJI STRUP
Čebelji   vosek   izločajo   6-12   dni   stare   čebele delavke   iz   voskovnih   žlez   na   trebušni   strani štirih    zadkovih    obročev    in    sicer    v    obliki belih    luskic.    Čebele    vosek    potrebujejo    za izgradnjo    satja,    kjer    se    polegajo    mlade čebele   ter   se   shranjuje   cvetni   prah   in   med, katerega pokrivajo z voščenimi pokrovčki. Uporaba    voska    je    zelo    razširjena    tako    v medicini     kot     tudi     v     kozmetiki.     Vsebuje vitamin,   A   zato   je   nepogrešljiv   pri   izdelavi krem.    Uporablja    se    tudi    za    izdelovanje sveč, figur in okraskov.
Čebelji     strup     je     zelo     pomemben     pri apiterapiji      in      zdravljenju      s      čebeljimi pridelki.   Uporabljamo   ga   v   posušeni   obliki v   ampulah   ali   izkoriščamo   direktno   čebelji pik. Razne    raziskave    so    pokazale,    da    imajo čebelarji   v   povprečju   manj   revme   kot   ostali ljudje.
MEDICA
Medica    je    proizvod    alkoholnega    vrenja    v vodi    raztopljenega    medu.    Vsebuje    9-15% alkohola       ter       do       180g       nepovretega sladkorja   (medu).   Medico   pijemo   ohlajeno na    8~10°C    kot    aperitiv    ali    kot    desertno pijačo   v   družbi   najboljših   prijateljev.   Vemo, da   je   bila   medica   pijača   naših   prednikov, zato   jo   vsekakor   velja   pokusiti.   V   njej   boste odkrili    oplemeniteno    bogastvo    kočevskih medov.
MEDENO ŽGANJE
Medeno     žganje     je     destilat     prvovrstne medice z alkoholno stopnjo od 35~50%. Barva    je    prozorna,    okus    pa    tipičen    za medeno žganje po zeliščih, brinju, medu.
MEDENI LIKER
Medeni      liker      je      pijača,      narejena      iz kočevskega   sadnega   žganja   ali   medenega žganja,   ki   mu   dodamo   prvovrsten   kočevski med    in    vsebuje    najmanj    16%    alkohola, najpogosteje pa približno 25% alkohola. Le     z     uporabo     kakovostnega     žganja     in vrhunskih      medov      dobimo      kakovosten medeni    liker    z    najrazličnejšimi    medenimi aromami   bolj   ali   manj   sladkega   okusa,   zato je lahko tako čudovit aperitiv.
Kočevski čebelarji občasno izdelujejo tudi druge medene pijače z raznimi dodatki, kot so zelišča, sadje, smrekovi vršički, npr. medeno pivo ter druge medene brezalkoholne napitke.