Čebelarsko društvo Kočevje, Cankarjeva 7a ,1330 Kočevje - info@cd-kocevje.si - 041/415-314
Izdelava internetne strani: Vasja Marinč, 2018
KOČEVSKA – DEŽELA VRHUNSKIH MEDOV Kočevska, svojevrstna kraška pokrajina na jugovzhodu Slovenije, se odpira in ponuja svoje lepote vsem, ki jo želijo raziskati. Dolgo je bila zaprta in neznana, sedaj pa je prav bogastvo te neokrnjene narave tista vrednota, ki privablja na Kočevsko vedno več obiskovalcev, ki to znajo ceniti, občudovati in v tem uživati. Prava posebnost Kočevske pa so obširni gozdovi, ki nudijo odlične pogoje za čebeljo pašo. K temu prispevajo tudi gozdni obronki in travniki, ki so sestavni del kulturne krajine. Čebelje paše v ekološko neokrnjeni naravi dajo čebelarjem dolgoročne prednosti, potrošnikom pa jamstvo za prvinskost čebeljih pridelkov kočevske neokrnjene narave.
ČEBELJI PROIZVODI Med je naravno živilo, ki ga iz nektarja ali rastlinske mane proizvajajo medonosne čebele. Nektar ali medičina je sladek sok, izloček cvetov (žleze nektariji) večine cvetnic, ki jih oprašujejo žuželke. Po večini je sestavljen iz vode in sladkorjev, med katerimi so najpomembnejši glukoza, fruktoza in saharoza. V majhnih količinah vsebuje nektar tudi številne sladkorje, mineralne snovi, eterična olja, organske kisline, barvne snovi in zrnca cvetnega prahu. Čebele mano nabirajo na živih delih rastlin. Mana je naraven lepljiv sok, ki ga izločajo drevesne ušice, škržati in kaparji. V panju čebele medičino ali mano obdelajo, zgostijo in primešajo izločke svojih žlez in nato shranijo v celico satja. Tako nastane kočevski med. Med pokrijejo z voščenimi pokrovčki in to je tudi čebelarjev dokaz, da je med zrel. Iz satja med iztočimo s čebelarskimi točili, ki so prav za ta namen, temu procesu pravimo točenje medu. Pred samim točenjem mora čebelar odstraniti voščene pokrovčke.
CVETLIČNI MED
CVETLIČNI MED
GOZDNI MED
GOZDNI MED
LIPOV MED
LIPOV MED
SMREKOV MED
SMREKOV MED
HOJEV MED
HOJEV MED
CVETNI PRAH
CVETNI PRAH
PROPOLIS
PROPOLIS
MATIČNI MLEČEK
MATIČNI MLEČEK
ČEBELJI VOSEK
ČEBELJI VOSEK
ČEBELJI STRUP
ČEBELJI STRUP
MEDICA
MEDICA
MEDENO ŽGANJE
MEDENO ŽGANJE
MEDENI LIKER
MEDENI LIKER
CVETLIČNI MED
Cvetlični med je po svojih senzoričnih lastnostih lahko raznovrsten, saj so te odvisne od vrste cvetov, na katerih so čebele nabrale nektar. Značilno zanj je, da je dokaj svetel in po okusu srednje do močno, celo zelo močno sladek, ter da ima pekoč pookus po sladkem. Pri tem tipu je obvezno navzoč tudi kisel okus, ki pa je šibko do srednje močno izražen.
GOZDNI MED
Ker je gozdni med mešanica različnih vrst mane, se lahko vzorci zelo razlikujejo po barvi, vonju, okusu in aromi. Za tovrstni med je značilno, da v njem ne prevladuje nobena vrsta mane ter da sta sladek in kisel okus uravnotežena.
LIPOV MED
SMREKOV MED
Lipov med je lahko proizveden iz nektarja in mane, zato ima lastnosti tako nektarnih kot maninih medov. Za lipov med je značilno, da je zelo osvežilen ter da po vonju in okusu spominja na lipovo cvetje. Ta tip medu zelo hitro kristalizira.
Značilnosti smrekovega medu, ki je maninega izvora, sta rdečerjava barva in izjemno sijoča se površina. Ta med je vedno bister in viskozen, po navadi torej ne kristalizira. Po aromi spominja na sirup iz smrekovih vršičkov.
HOJEV MED
Hojev med je zelo temen, je sivorjave barve z zelenim odsevom. Po navadi je moten in navadno ne kristalizira. Zelo značilna je aroma po karamelu in mleku v prahu.
Na Kočevskem čebele vedno pridelajo med prvinske kakovosti ne glede na to, na katerih rastlinah so nabrale nektar ali mano. Čebelar te kakovosti ne more izboljšati, lahko jo z neustrezno tehnologijo kvečjemu poslabša. Kočevski čebelarji to prvinsko kakovost ohranjajo, saj se nenehno izobražujejo na področju čebelarstva. Zato je kočevski med pridelan s strokovnim znanjem, ustrezno tehnologijo, srcem in ljubeznijo v neokrnjeni naravi Kočevske. Čebele proizvajajo vedno po istem receptu, saj ne znajo pridelati eno leto boljšega in drugo leto slabšega medu. Lahko pa ga pridelajo eno leto več, drugo leto manj, na enem območju več, na drugem manj, to pa seveda nima nikakršne zveze s prvinsko kakovostjo medu.
CVETNI PRAH
Cvetni prah sodi na začetek dolge verige v razvoju cvetočih rastlin. Je moško seme rastlin in ga čebele nabirajo za hrano, saj jim zagotavlja najpomembnejši vir beljakovin in je s tem dejavnik za ohranjanje čebelje vrste. Najpomembnejše poslanstvo čebel je opraševanje rastlin. Cvetni prah imenujemo tudi obnožina ali pelod. Poznamo toliko vrst cvetnega prahu, kot je vrst cvetočih rastlin. Med seboj se ločijo po barvi in obliki.
Čebele med zbiranjem zrnc cvetnega prahu vlažijo s slino in medom ter jih več tisoč zlepijo v zrna. Pri zbiranju se cvetni prah iz cvetov obogati z raznimi fermenti, hormoni, antibiotičnimi snovmi in postane zelo uporaben tudi za ljudi. Čebele ga na zadnjih nogah nosijo v panj in odložijo v satje. Čebelar pa pride do cvetnega prahu s pomočjo osmukalnikov. To je posebna naprava, ki se nastavi pred vhodom v panj. Ko se čebele rinejo skozi mrežico v panj, jim tovor odpade z nog. Osmukanec poberemo in ustrezno shranimo ali predelamo v razne izdelke.
PROPOLIS
MATIČNI MLEČEK
Propolis je smolnata snov, ki jo čebele nabirajo na živih delih rastlin. Aroma je prijetna, diši po topolovih popkih, medu, vosku in vaniliji. V propolisu so določili že več kot 360 sestavin. Propolisu pravimo tudi zadelavina, saj z njim čebele zadelajo špranje v panju. Propolis je čebelji pridelek, ki deluje proti plesnim, bakterijam, kvasovkam in virusom. Propolis se uporablja kot alkoholna tinktura ali kot sestavni del zdravilnih, dietičnih pa tudi kozmetičnih pripravkov. Propolis uporabljamo pri zobobolu, paradontozi, ustni higieni, bolečinah v grlu, pri težavah s kožo - rane, ureznine, opekline.
Matični mleček je izloček faringealnih žlez mladih čebel delavk, je pridelek iz čebeljega panja, ki ga ne uživamo zaradi njegovih energijskih vrednosti ali zadovoljstva, temveč z njim dopolnjujemo manjkajoče snovi v našem telesu. Pridobivanje matičnega mlečka je počasno in zahtevno. Matični mleček lahko shranjujemo v mešanici z medom, cvetnim prahom in propolisom ali v hladilniku.
ČEBELJI VOSEK
ČEBELJI STRUP
Čebelji vosek izločajo 6-12 dni stare čebele delavke iz voskovnih žlez na trebušni strani štirih zadkovih obročev in sicer v obliki belih luskic. Čebele vosek potrebujejo za izgradnjo satja, kjer se polegajo mlade čebele ter se shranjuje cvetni prah in med, katerega pokrivajo z voščenimi pokrovčki. Uporaba voska je zelo razširjena tako v medicini kot tudi v kozmetiki. Vsebuje vitamin, A zato je nepogrešljiv pri izdelavi krem. Uporablja se tudi za izdelovanje sveč, figur in okraskov.
Čebelji strup je zelo pomemben pri apiterapiji in zdravljenju s čebeljimi pridelki. Uporabljamo ga v posušeni obliki v ampulah ali izkoriščamo direktno čebelji pik. Razne raziskave so pokazale, da imajo čebelarji v povprečju manj revme kot ostali ljudje.
MEDICA
Medica je proizvod alkoholnega vrenja v vodi raztopljenega medu. Vsebuje 9-15% alkohola ter do 180g nepovretega sladkorja (medu). Medico pijemo ohlajeno na 8~10°C kot aperitiv ali kot desertno pijačo v družbi najboljših prijateljev. Vemo, da je bila medica pijača naših prednikov, zato jo vsekakor velja pokusiti. V njej boste odkrili oplemeniteno bogastvo kočevskih medov.
MEDENO ŽGANJE
Medeno žganje je destilat prvovrstne medice z alkoholno stopnjo od 35~50%. Barva je prozorna, okus pa tipičen za medeno žganje po zeliščih, brinju, medu.
MEDENI LIKER
Medeni liker je pijača, narejena iz kočevskega sadnega žganja ali medenega žganja, ki mu dodamo prvovrsten kočevski med in vsebuje najmanj 16% alkohola, najpogosteje pa približno 25% alkohola. Le z uporabo kakovostnega žganja in vrhunskih medov dobimo kakovosten medeni liker z najrazličnejšimi medenimi aromami bolj ali manj sladkega okusa, zato je lahko tako čudovit aperitiv.
Kočevski čebelarji občasno izdelujejo tudi druge medene pijače z raznimi dodatki, kot so zelišča, sadje, smrekovi vršički, npr. medeno pivo ter druge medene brezalkoholne napitke.