Page 1 - Članek 2
P. 1

NARAVA ‒ ZDRAVJE














































          1



          Kateri med je najboljši                                                                                                                                                                    3   vrste medu, ki jih pridelujem, za razliko
                                                                                                                                                                                                         od Italijanov, ki prisegajo pretežno na
                                                                                                                                                                                                         svetle vrste, in Nemcev ter Avstrijcev,
                                                                                                                                                                                                         ki so jim ljubše temne vrste in so zanje
                                                                                                                                                                                                         pripravljeni plačati skoraj dvojno
          To je vprašanje, ki mi            Povprečni potrošnik pozna samo dve   lipovec, kostanjevec, repičin med, smre-                                                                                ceno. V času prehladov in obolenj
          ga pogosto postavljajo            vrsti medu: cvetličnega in gozdnega.   kovec in hojevec. Praviloma so cvetlični                                                                              dihalnih organov pa vendarle najraje
                                                                               medovi svetlejše barve od maninih,
                                                                                                                                                                                                         posežem po lipovem medu. Pred dob-
                                            Bolj pravilno bi jih bilo razvrstiti glede
          moji odjemalci čebeljih           na njihovo izvorno surovino in jih   vendar jih med seboj najlaže ločimo po                                                                                  rim desetletjem je skupina slovenskih
          pridelkov. In me spravijo         deliti na nektarne in manine. Nektar   vonju in okusu. Osnovna sestavina vsa-                                                                                znanstvenikov raziskovala njihovo
                                                                                                                                                                                                         baktericidnost in ugotovila, da tri vrste
                                                                               kega medu sta dva enostavna sladkorja:
                                            ali medičino nabirajo čebele v nektari-
          v zadrego, saj nanj ni            jih ali medovnikih cvetnic, ki so lahko   glukoza ali grozdni sladkor in fruktoza                                                                            – lipov, kostanjev in med oljne ogrš­
          lahko na kratko odgovoriti.       enoletne rastline in trajnice, lahko pa   ali sadni sladkor, mešanico obeh pa                                                                                čice  – bolj kakor ostale preprečujejo
          Poskusil pa bom to nekoliko       so tudi grmovnice in drevesa. Mano pa   imenujemo invertni sladkor. Med lahko                                                                                razvoj nekaterih aerobnih in anaerob-
                                            nabirajo praviloma na listih ali iglicah
                                                                                                                                                                                                         nih bakterij, ki so najpogosteje prve v
                                                                               vsebuje tudi do 5 % trsnega sladkorja
          bolj natančno razložiti v         gozdnih dreves, kot so smreka, jelka ali   ali saharoze. Zanimivo je, da je tega                                                                             ranah in druge v zobnih oblogah. Te tri
          naslednjih vrsticah.              hoja in hrast ter druga. Lipa in javor, ki   sladkorja razmeroma malo v cvetličnih                                                                           vrste medu so se v nekaterih primerih
                                                                                                                                                                                                         pokazale celo bolj učinkovite kakor
                                                                               medovih, mnogokrat v komaj zaznav-
                                            sta sicer žužkocvetki, nudita čebelam
                                            pretežno medičino, nekatera leta pa   nih količinah, veliko več pa v maninih,                                                                                slavni medicinski med manuka iz Nove
                                         2  tudi mano. Ta nastaja v telesih ušic in   včasih celo do 15 %. Na splošno velja, da                                                                          Zelandije. In zakaj sem se odločil ravno
                                            kaparjev in je za razliko od medičine   je lahko v cvetličnih medovih trsnega
                                            živalskega izvora.                 sladkorja največ do 5 %  in v maninih
                                                                               do 10 %. Če so te vrednosti prekoračene,                                                                                  1 Cvetoča srebrna lipa pred našim čebelnjakom
                                            Mešani in sortni                   kar ugotavljajo v laboratorijih,  pogosto                                                                                 v Šempasu
                                            Medove delimo še na mešane in sortne.   posumimo, da gre za potvorbo.                                                                                        2 Svetli med na desni je izključno iz cvetov lipe,
                                            Za prve pove že ime, da so jih pridelale                                                                                                                     v sredini je tudi lipov, vendar s precejšnjim
                                            čebele na različnih rastlinah, sortne pa   Lipov v času dihalnih obolenj                                                                                     deležem lipove mane, na skrajni levi pa je
                                            pretežno na eni sami. V Sloveniji so naj-  Svojim odjemalcem čebeljih pridelkov                                                                              kostanjev med.
                                            pomembnejši sortni medovi akacijevec,   pogosto govorim, da rad uživam vse                                                                                   3 Čebela nabira mano na listu lipe.
       48  MOJ MALI SVET 04/21                                                                                                                                                                                               MOJ MALI SVET 04/21  49
   1   2